Преди 10 години прогнозиралите настъпващата криза експерти бяха сравнително малко. Но имаше такива ,които въпреки безгрижието ,което цареше на Уолстрийт и във Фед на САЩ, предупредиха за "балон" на имотния пазар и риска от издаваните без строги правила ипотеки.

Сред тях са икономистът Гари Шилинг, фондовия мениджър Джеймс Стък, финансистът Джон Маулдин и бившия шеф на МВФ Рагурам Раджам. И четиримата тогава посочиха ипотеките за недвижими имоти като причина за кризата и САЩ като първата страна, в която тя ще удари.

Днес те са на различно мнение за причината, поради която ще ни удари поредната финансово-икономическа криза, но смятат, че това ще се случи в близко бъдеще.

Гари Шилинг смята като основен проблем силната задлъжнялост на развиващите се пазари на фона на повишаващите се лихвени проценти в САЩ. Той посочва, че общо тази задлъжнялост е около 8 трилиона долара и след като националните валути на тези държави се обезценяват, изплащането на такива дългове става проблемно. Само през 2019 година трябва да бъдат изплатени или рефинансирани 249 милиарда долара такива дългове.

Според Стък, най-голям проблем са нискокачествените корпоративни дългове. Ако в 2008 година тези дългове бяха 700 милиарда долара, дне те са с 2.5 пъти повече.

Рагурам Раджам е на мнение, че корпоративните дългове в САЩ са сериозен проблем, особено при покачващите се лихвени равнища. Той посочва и смесването на рисковете във формалната банкова система и сенчестата финансова система, което допълнително надува "балони" при кредитирането.

Джон Маулдин сочи пекомерната задлъжнямолст като основен проблем на икономиката, но смята ,че поредната криза няма да тръгне от САЩ, а от Европа, по-точно от Италия. Според него, ЕЦБ ще трябва да купи дълга на тази европейска държава, иначе ще се стигне до сериозна финансова криза в еврозоната, а след това тя ще се прехвърли и в останалите региони на света.