Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че приоритет за партията му е приватизацията на Българската банка за развитие. Според Трифонов 51% дял от банката следва да бъде продаден на стратегически чуждестранен инвеститор, а 49% да бъде пуснати за търговия на Българската фондова борса. 

Доста години банката имаше свобода да докаже своя позитивен ефект за икономиката и когато чертаем един илюзорен вариант за свръхполезността на тази банка, можем да го съпоставим с реалността. Така в интервю за БНР коментира темата старшият анализатор от Института за пазарна икономика Петър Ганев. 

"Да не излезе, че твърде много поставяме ББР в основата на политическия и икономическия дебат в страната. Това със сигурност не е основната тема. На първо място стои чисто политическа, а не икономическа задача", добави Ганев.

Икономистът се присъединява към експертите, които са разколебани дали имаме "искряща нужда от допълнителна държавна банка".

"Когато имаме политически назначения, това, че даден политически играч е надделял и е махнал едни хора, за да назначи други хора, мен като данъкоплатец не ме успокоява автоматично, че странните дейности в тази банка биха спрели и тя ще започне да се дължи като положителен герой", изтъкна Ганев.

Водещият въпрос е има ли нужда държавата от специална по вид банка, която да покрива някакви провали на банковата система в България, подчерта той.

 Кирил Петков против приватизацията на ББР

Според служебния икономически министър е хубаво ББР да съществува, но като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит от 5 млн. и новият професионален мениджмънт да финансира малки иновативни компании.

"Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество", коментира Кирил Петков пред bTV. Той изрази мнение, че е много добре да имаме такъв инструмент.

"Неслучайно големи икономики като Канада имат Банка за развитие. Те всъщност имат една определена функция - малките предприятия, които са иновативни и рискови, които не могат да вземат нормални кредити от търговските банки, да имат място, където да отидат", обясни Петков.

"За" и "против"

Първи за приватизация на държавната банка в края на май заговори банковият експерт проф. Валери Димитров, припомня БНР.

"Държавното дялово участие трябва да бъде приватизирано. То трябва да бъде продадено на солидна банкова институция, по-добре от чужбина. Тогава ще приключат всички скандали с т.нар. насърчителното държавно банкерство", заяви тогава Димитров.

Финансистът Емил Хърсев смята, че ББР в този си вид е изключително необходима.

"В държавата липсват финансови институции, например механизъм за държавен фонд за инвестиране", добави Хърсев.

Един от депутатите, автори на закона за насърчителната банка, Руси Статков заяви:

"Тези хора не знаят, какво вършат. Те не са прочели действащия закон за ББР от 2008 г., където изрично пише, че се осъществява тригодишна стратегия на Министерския съвет за икономическа политика. Потресен съм от тази некомпетентност".

На тезата му опонира Георги Вулчев от Експертния клуб за икономика и политика с думите: "Чисто икономически от такива банки няма особен смисъл".