Лихвата по италианските облигации днес се повиши за трети пореден ден, след като вицепремиерът Матео Салвини призова Европейската централна банка да гарантира дълга на страната, предаде Ройтерс.

Откакто партията му спечели 34 процента подкрепа на изборите за европейски парламент в неделя, Салвини засили обещанията за намаляване на данъците и призивите за нови бюджетни правила в ЕС и внесе смут на финансовите пазари, опасяващи се, че неговите планове ще раздуят и без това огромния дълг нас Италия.

Доходността по дълговите книжа на страната се движи с до три базови пункта по-високо, като при 10-годишните достигна дневен максимум от 2,73 на сто.

Очаква се на 5 юни Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Италия заради нарастващите равнища на дълга и структурния дефицит в нарушение на правилата на ЕС, обявиха тази седмица представители на еврозоната, припомня Ройтерс.

Салвини предупреди, че ЕС може да наложи глоба от 3 милиарда евро на страната и обеща да използва "цялата си енергия", за да се пребори със заплахата.

"Дебатите за дефицита са все още отворени и ще има сблъсък с Европа, който ще се засили", коментира Райнер Гунерман от Комерцбанк (Commerzbank).