Изцяло нов модел на фискална отчетност в електронната търговия ще бъде предложен до края на януари 2021. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от Националната агенция за приходите (НАП) на тема: "Електронната търговия в България - перспективи и възможности. Фискални и потребителски аспекти", в която участваха работодателски и браншови организации, КЗП, популярни онлайн маркетплейси, платформи за обяви и организации на потребителите.

Работна група с участието на бизнеса и данъчни експерти ще предложи форма на т.нар. софтуерната фискализация за електронната търговия.

Ако либерализираният режим доведе до по-добро спазване на данъчно-осигурителните изисквания и намаляване на щетите за бюджета, прилагането му може да се разшири и в други браншове, предложи изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

На форума НАП представи динамиката на данъчните рискове пред електронната търговия, както и съществуващите методи за контрол.

25 млн. лв. доходи от онлайн бизнес главно на физически лица са декларирани в последните няколко месеца след кампанията на НАП за наблюдение на наложените платежи чрез куриерските компании. Според данъчните експерти подходът на насърчаване и информиране работи не по-малко успешно от контролно-санкционните механизми, като кампанията за уведомяване по телефона на физически лица, получатели на суми от наложен платеж е била много успешна.

Бизнесът и приходната агенция ще проведат информационна кампания относно данъчните изисквания при търгуване в интернет в началото на 2021 г. стана ясно още на кръглата маса.