За пръв път от десетилетие българските купувачи на ваканционни имоти са повече от руснаците, сочат данните на компанията "Грийн лайф" (Green Life Development & Resorts) за сделките през тази година.

Друга нова тенденция е покупката с кредит - около 20% от покупките през годината, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на компанията Теофил Петров, цитиран от econ.bg. Освен това българските купувачи вече са готови да сключват сделки и на зелено, изчаквайки средно 18 месеца от първата копка до въвода във владение.

Дружеството развива ваканционни комплекси от закрит тип в Поморие и Созопол. В Созопол 34% от купувачите са от България, руснаците са 30%, а 17% са украинци. Има сделки и с граждани на Великобритания, Израел, Полша, Чехия, Литва и дори САЩ. Макар и да не са структуроопределящи, те са новост на пазара, коментира Петров.

Българските купувачи на ваканционни имоти са главно семейства с деца, заемащи средни и ниски мениджърски позиции, с добри доходи и имащи поне едно градско жилище, сочат данните на компанията. Те са взискателни, не бързат да купуват, не правят компромис с характеристиките на имотите и очакват високо качество и допълнителни услуги като озеленяване, поддръжка, образователни програми и забавления за деца, каза шефът на компанията.

Друг тип клиенти с по-възрастни двойки, които предпочитат Поморие заради градската среда, възможностите за балнеопроцедури, добрите транспортни връзки и близостта до болнично обслужване. Част от тях са българи, работили в чужбина.

След като през 2017 г. цените на ваканционните имоти се задържаха практически без промяна, през тази компанията отчита ръст от 10-15%. Цените на апартаменти с една спалня са около 50 - 60 хил. евро в Созопол, а в Поморие - 35-42 хил. евро. Жилищата с две спални варират от 60 хил.- евро до 100 хил евро.

От тази година на пазара на ваканционни имоти България се конкурира за руските клиенти с Грузия, която предлага сходни цени и качество, но с предимството на безвизовия режим за руските граждани. Испания и Гърция са по-скъпи, а и разходите за нотариални такси и имотният данък там са по-високи, каза Петров.

Според изпълнителния директор пикът в цените на градските имоти вече е достигнат и ръст през следващата година не се очаква. Този сегмент на пазара е доминиран основно от вътрешното търсене. Наблюденията на "Грийн лайф" потвърждават мнението и на други участници на пазара, че купувачите на градски жилища следят внимателно пазара, не бързат да купуват и не са склонни на сделка, ако имотът не отговаря изцяло на изискванията им. Теофил Петров коментира, че ситуацията днес е напълно различна от бума през 2008 г. и "имотен балон" няма.