Президентът и изпълнителен директор на най-старата банка на планетата "Монте деи Паски ди Сиена" ("Монте Паски", Monte dei Paschi di Siena S.p.A., BMPS или MPS) беше уволнен от поста си от членовете на административния съвет на финансовата институция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шейсет и три годишният Гуидо Бастианини е заменен от Луиджи Ловальо - бивш директор УниКредит Булбанк. Решението за смяната е било взето единодушно от членовете на административния съвет.

Бастианини обаче остава също в съвета. Той бе назначен на ръководния пост на банката през април 2020 г. от тогавашния премиер Джузепе Конте и може да се похвали, че е оправил донякъде сметките на банката. Вчера обяви нетна печалба от 310 милиона евро за фискалната 2021 г., която е най-голямата й от шест години насам.

Основен акционер на банката е държавата. Спасяването на банката стана през 2017 г., а сега се водят преговори с Европейската комисия относно нов план за подема й. Преговорите засягат рекапитализацията, ново намаляване на разходите и удължаване на крайния срок, до който държавата трябва да излезе от банката и който изтече в края на миналата година.

Банката закъснява с плана си за преструктуриране, договорен през 2017 г. с ЕК. Закъсненията са по-специално в съкращаване на работни места и в укрепване на капиталите. Освен това банката не е намерила купувач, който да придобие дяловете на италианската държава в нея (64,2 процента). Ето защо се стигна до нов стратегически план, представен от банката на ЕК, предвиждащ увеличаване на капитала с 2,5 милиарда евро за настоящата година и доброволни напускания на служители, които ще доведат до икономии от 275 милиона евро годишно.

"Монте Паски" е основана през 1472 г. в Сиена в Тоскана. Преди години най-старата банка в света бе забъркана в скандал с измами и финансови злоупотреби. А през дълговата криза тя натрупа огромен портфейл лоши кредити и спасяването й струваше на държавата и на данъкоплатците 5,4 милиарда евро.

Новият директор на банката Луиджи Ловальо е на 66 години, преди това е бил в регионалната банка Кревал за три години. А още преди това е работил в УниКредит, където е придобил богат опит в изкупуванията и сливанията. Той влиза и в административния съвет на сиенската банка.

В края на 2000 г. УниКредит назначи дотогавашния член на борда на полската Банк Пекао Луиджи Ловальо за заместник-председател и главен оперативен директор на новозакупената Булбанк. В началото на юли 2003 Ловальо бе освободен от тази длъжност, за да се върне в полската банка като заместник-председател и главен оперативен директор.