Председателят на съвета на директорите на шведската Суедбанк (Swedbank) Ларс Идермарк напусна поста си само седмица след уволнението на главния изпълнителен директор Биргите Бонесен заради скандала с пране на пари в балтийските страни, информира Ройтерс.

Банката, която е най-големият ипотечен кредитор в Швеция, уволни Бонесен само час преди разгорещено общо събрание на акционерите, белязано от недоволството на инвеститорите от начина, по който тя се справя с обвиненията, че банката е била въвлечена в прането на пари.

Обвиненията срещу Суедбанк я свързаха със скандала в датската Данске банк (Danske Bank), която е застрашена от съдебни дела, глоби и наказания след признанието си, че през естонския й клон между 2007 г. и 2015 г. са преминали подозрителни парични трансфери на стойност 200 млрд. евро (225 млрд. долара).

Идермарк посочи като причина за оттеглянето си, че разгорещените дебати и медийно внимание заплашват да го отклонят от ролята му на ръководител на лесовъдната асоциация Сьодра (Sodra).

След събранието миналата седмица, при което мнозина инвеститори силно разкритикуваха ръководството на Суедбанк, третият й по големина акционер Алекта (Alecta) предупреди, че може да поиска още оставки, ако съветът на директорите не вземе незабавни мерки за възстановяване на доверието в кредитната институция.

Бонесен и Идермарк бяха силно критикувани заради комуникацията в банката и начина, по който са подходили към обвиненията, довели до разследвания в четири страни - Швеция, Литва, Латвия и Естония.

Междувременно акциите на Суедбанк загубиха една трета от стойността си. Днес те се котираха при 146,50 шв. крони за акция, възстановявайки се след седемгодишния минимум от 127,2 шв. крони, отчетен на 29 март след освобождаването на главния изпълнителен директор.