Полският президент Анджей Дуда призова банките да позволят на клиентите да забавят вноските по кредитите си в продължение на няколко месеца, за да се смекчи икономическото отражение от епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс и БТА.


"Надявам се, че до понеделник . . . това ще бъде координирано съвместно", изтъкна Дуда на пресконференция с участието на централния банкер Адам Глапински.

В замяна регулаторите могат да намалят изискванията към банките, посочи Глапински, като допълни, че ситуацията в Полша не е катастрофална и че страната няма да изпадне в рецесия.

Ръководителят на отдела за капиталови проучвания в полското подразделение на банка Сантандер (Santander) Камил Столарски отбеляза, че предложените мерки могат да помогнат на малките и средни предприятия, изпитващи затруднения в резултат на коронавируса.

Друг банков източник не прояви такъв оптимизъм и предупреди, че "така се отваря кутията на Пандора". Според него материята е деликатна и потенциално може да породи нереалистични очаквания, които да се отразят на стабилността на банковия сектор.