Почти една пета от японските домакинства използват електронни пари за малки покупки, сочи проучване на институт към централната банка, предаде Ройтерс.

Делът е по-висок, отколкото миналата година и е признак, че паричната култура на страната се променя.

Според проучването, публикувано днес и направено между юни и юли, 18,5 процента от домакинствата използват електронни пари, като разплащанията чрез приложения на смартфони и дебитни карти при покупки на стойност 1000 йени (9,17 долара) или по-малко в сравнение с 15,4 на сто през предходната година.

При домакинствата с един член (43 процента от тях са на възраст от 20 до 40 години) делът е по-висок - 35,6 процента. Това подсказва, че усилията на правителството за пълно премахване на разплащанията в брой дават резултат, поне сред по-младите.

Въпреки увеличаването на електронните разплащания японското схващане "кешът е крал" все още е дълбоко вкоренено, като според проучването 84 процента все още използват банкноти и монети за малки покупки.

За плащания над 10 000 йени до 50 000 йени, 48,5 процента от домакинствата посочват, че плащат в брой, а 3,4 процента - електронно.

Ниското равнище на престъпност, изключително ниските лихвени проценти и мрежата от банкомати в цялата страна отдавна правят парите в брой предпочитани в Япония, като хората нямат достатъчна мотивация да преминат към безкешови плащания.

Премиерът Шиндзо Абе прави усилия повече японци да преминат към безкешови плащания.

Купувачите неотдавна бяха насърчени да заменят парите в брой с електронни, след като правителството въведе програма за облекчаване на последиците от повишаването на данъка върху продажбите на 1 октомври.