Fibank (Първа инвестиционна банка) дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса (COVID-19). Това съобщиха от пресцентъра на банката.

Предложението ще важи за всички клиенти на Fibank - физически и юридически лица, които изпитват временни финансови затруднения да посрещат задълженията си към банката. Предоставената от банката възможност обхваща потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредитите за микро фирми, малки и средни предприятия, корпоративно кредитиране, включително и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти, уточняват от банката.

Първа инвестиционна банка дава възможност на своите кредитополучатели да поискат и увеличение по лимитите на кредитните си карти, както и по-дълги гъвкави погасителни планове, докато имат нужда от подобно съдействие.

Клиентите ще могат да поискат чрез обаждане по телефон към своя кредитен консултант във Fibank или с обаждане към контакт центъра на банката (на телефон: * 22 65) вноските им по кредитите да бъдат отложени.

Потребители, които не са клиенти на банката, също ще могат да се възползват от нашите услуги, свързани с потребителските кредити и издаването на кредитни карти, като имат възможност да кандидатстват изцяло онлайн: https://credit.fibank.bg/ и https://cards.fibank.bg/, съобщават още Fibank.

"Надяваме се, че нашето предложение ще помогне на клиенти и цели сектори, които по някакъв начин вече са или ще бъдат засегнати от по-ниски приходи заради разпространението на коронавируса в целия свят. То е насочено и към потенциалните заплахи, които всеки семеен бизнес в България може да понесе. Приканваме всички наши клиенти максимално да използват мобилното приложение MyFibank. При необходимост да се свързват с контакт центъра на банката и да плащат безконтактно в търговските обекти, като част от своите лични мерки за защита срещу разпространението на вируса", сподели г-н Никола Бакалов - Изпълнителен директор и член на УС на Първа инвестиционна банка.

Това е първата банка в България, която реагира на създалата се извънредна ситуация с новия вирус. Италия пък веднага заговори за отлагане на данъци, удължаване срока на кредити или намаляване на лихви.

За да осигури незабавно облекчение на най-засегнатите малки и средни дружества, бюджетът на ЕС ще използва съществуващите възможности за подкрепа с ликвидност. През следващите седмици 1 милиард евро ще бъдат пренасочени от бюджета на ЕС като гаранция за Европейския инвестиционен фонд за насърчаване на банките да предоставят ликвидност на тези дружества. Това ще помогне на поне 100 000 европейски дружества с около осем милиарда евро финансиране. ЕК предлага да бъдат предоставени "кредитни ваканции" на засегнатите от епидемията длъжници.