Банка Панкрития изкупи гръцките активи на британския банков гигант Ейч Ес Би Си (HSBC), като по този начин се доближи до статута на петата най-голяма кредитна институция в Гърция, наред с четирите големи частни банки Алфа, Юробанк, Национална банка на Гърция и Пиреос, написа в електронното си издание в. "Катимерини", цитирано от БТА. Предстоящи сливания тази и следващата година може да доведат до категоричното установяване на Панкрития като една от водещите банки в страната.

Банката, основана на остров Крит през 1993 г. под названието "Кредитна кооперация за развитие на Ираклио", приключи сделката с Ейч Ес Би Си на 31 юли, като по този начин разшири значително търговските си мащаби. Активите на Панкрития (Pancreta Bank) надхвърлят 3,5 млрд. евро, заяви изпълнителният директор на банката Андонис Вартоломеос в интервю за "Катимерини". Тя обслужва над 300 000 клиенти, като в нея работят над 800 души в повече от 60 клона, поясни Вартоломеос.

Той допълни, че предстоящи сливания ще доведат до още по-голямо разширяване на банката. Тази есен Панкрития ще погълне гръцката Кооперативна банка на Централна Македония, а през 2024 г. ще се слее с банка Атика.

По отношение на изкупуването на активите на Ейч Ес Би Си изпълнителният директор каза, че екипите на двете банки са работили "в продължение на малко повече от 12 месеца", за да завършат "един труден проект" и да постигнат "сигурен и плавен преход".

"През това време Панкрития трябваше да проектира и разработи от нулата системи и процедури за продуктите на Ейч Ес Би Си, с които не разполагаше", сподели Вартоломеос, подчертавайки, че тези цели са били успешно изпълнени.

Той спомена и че централната банка на Гърция подкрепя създаването на пета голяма банка в страната, която да се конкурира наравно с "голямата четворка" - Алфа, Юробанк, Национална банка на Гърция и Пиреос.

"Факт е, че през последните 10 години банковият сектор беше концентриран в много малко банки, което наруши конкуренцията, която поддържа здрав пазар, но и обслужва по-добре клиентите. Този проблем може да бъде решен само чрез укрепване на по-малките банки или създаване на нови - нещо, което се подкрепя от гръцката (централна) банка", каза Андонис Валтоломеос.