Социалното министерство обмисля два варианта за това какво ще се случи догодина с тавана на пенсиите, отпуснати до края 2009 г., съобщи ресорният министър Тотю Младенов.
Единият е макисмалният им размер да се вдигне от юли догодина с процента, с който се актуализират всички пенсии. Какъв ще е той, ще стане ясно през пролетта на 2010 г. Другата идея е таванът да се вдигне от сегашните 700 лв. на 800 лв., обясни Младенов.
Предстои вариантите да се обсъдят в Консултативния съвет по пенсионната реформа и от финансовото министерство. Чрез тях социалното министерство се надява да компенсира неравнопоставеността между старите пенсионери и тези, които ще се пенсионират след 1 януари 2010 г., за които таванът ще бъде отпадне окончателно.
Министърът на труда добави, че от март догодина заедно със синдикатите, работодателите и експертите на финансовото министерство и осигурителния институт ще се обсъждат варианти за актуализирането на всички пенсии и на минималната заплата през 2010 г..
Сигурен съм, че ще се намерят възможности за това, каза Младенов.
Той припомни, че от 1 януари 2010 г. вдовишката пенсия ще се увеличи от 20% на 25% от тази на починалия съпруг/а, както и че ще се въведе добавка от 50 лв. за хората над 75 години. За тези две мерки ще са необходими около 280 млн. лв.
За пореден път Младенов отбеляза, че намаляването на осигурителната вноска от догодина с 2% е антикризисна мярка за запазване на работните места. "Ако се окаже, че жестът на правителството към бизнеса, не доведе до очаквания ефект, опасявам се, че през 2011 г. ще се отиде към увеличаване на осигурителната вноска", каза министърът на труда.