Печалбата на американския банков сектор се е понижила със 70 процента през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, тъй като ниските лихви и икономическият срив заради пандемията от Ковид-19 са се отразили тежко както на големите, така и на малките банки, съобщи Асошиейтед прес.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) оповести вчера, че общата печалба на банките в 5066 застрахователни институции е била 18,8 милиарда долара спрямо 62,5 милиарда долара през същия период на миналата година. Това е второто поредно тримесечие, в което се отчита значителен спад на печалбата, тъй като банките заделиха милиарди долари през април за потенциално лоши кредити, допълва БТА.

Голяма част от спада се дължи пряко на пандемията. Банките в момента държат десетки милиарди долари заеми, които изглеждаха добри през март, а сега се опростяват или отсрочват заради кредитополучателите, които не могат да ги платят.

Освен това Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) отново понижи лихвите почти до нулеви, за да стимулира икономиката, което ограничава парите, които банките могат да отделят за заеми.

Банковите баланси бяха частично подпомогнати от програмата за защита на заплатите - стимулираща програма за 480 милиарда долара за малките компании, които се нуждаеха от помощ, за да покрият плащането на заплати през първите месеци на пандемията. Тя е под формата на банкови заеми, като всяка банка взима малка такса за всяко заявление, което обработват.

Въпреки спада в печалбата Федералната корпорация за застраховане на депозитите не отчита системни проблеми в сектора. Банките са получили рекордни депозити през тримесечието, което е знак за потребителското доверие в сектора. Списъкът на корпорацията със затруднените банки остава непроменен спрямо последното тримесечие.