Шестте най-големи американски банки никога досега не са преминавали прага на обща печалба от 100 млрд. долара. Досега.

От началото на новия сезон на отчетите в САЩ, който започна преди дни, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и останалите водещи финансови институции отчетоха печалба от над 111 млрд. долара за 2018 г. Данните на Morgan Stanley само ще направят сумата още по-голяма след публикуване на отчета ѝ за четвъртото тримесечие по-късно в четвъртък. 

Сред причините за силните резултати са данъчните облекчения на президента Доналд Тръмп, както и увеличаващите се лихвени проценти, по-големият брой сключени сделки и бумът в банкирането на дребно.

JPMorgan и Bank of America Corp. регистрираха рекордна година, а Goldman Sachs и Citigroup отбелязаха най-голямата си печалба от финансовата криза насам. Впечатляващите суми и положителните коментари от ръководителите на банките може и да спомогнат за разсейването на страховете, че ръстовете на лихвените проценти и търговското напрежение може да сложат край на добрите времена за най-големите кредитори.

"Дали е краят на един цикъл? Не мислим така", заяви главният финансов директор на JPMorgan Мариан Лейк. По думите ѝ прогнозата за растеж на икономиката остава стабилна, като очакванията на банката са налице да е глобален растеж, макар и по-бавен.

Банковият индекс KBW Bank Index отбеляза ръст от 11% този месец, стимулиран от резултатите за последното тримесечие на 2018 г. Бенчмаркът, в чийто състав влизат 24 члена, се срина с 20% през 2018 г., което е и най-лошото му представяне от седем години насам.