Без ясно изразена посока започна търговията по фондовите борси в Западна Европа в понеделник, участниците на пазара се подготвят за натоварена седмица, която включва юлската среща на Федералния резерв на САЩ (26-27 юли) и публикуването на тримесечните отчети на много водещи компании в региона.

Следобед трендът на търговията се ориентира към зелената зона, но в ранния следобед германския основен индекс DAX отново се върна в зоната на губещите.

Заседанието на Фед ще приключи в сряда и се очаква ръководството на централната банка ще реши отново да повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта. В същото време някои анализатори посочват възможността за по-значително покачване, със 100 б.т. наведнъж.

До обед общият индекс на най-големите компании в региона Stoxx 600 се понижи с 0.14%, а от националните измерители на "сините чипове" с най-голям спад беше германският DAX (-0.24%), следван от британския FTSE 100 (-0.09%) и френския CAC 40 (-0.07%), докато италианският FTSE MIB и испанският IBEX 35 добавиха съответно 0.24% и 0.28%.

В крайна сметка всички пазари на акции затвориха с печалби, с изключение на германския.

От таблицата се вижда, че с най-голям дневен ръст затвори италианският индекс FTSE 100, а единствен с понижение приключи германският измерител DAX.

От секторните индекси измерителят на банките се повиши най-много, с 2.6%, подкрепен от намерението на повечето национални банки да повишават лихвите като мярка за борба с инфлацията, и помогна на акциите на основните кредитори в Испания и Италия да се повишат, като изпревариха другите си регионални конкуренти.

По ръст следваха секторните измерители на производителите на горива от петрол и добивните компании.

3e-news.net