Папа Франциск назначи четирима видни инвестиционни банкери в новата инвестиционна комисия на Ватикана, чиято цел е да гарантира етичността на църковните инвестиции, съобщи Ватикана, цитирана от ДПА и БТА.

Комисията е създадена по силата на новите правила за църковните агенции, наречени Praedicate Evangelium (Разгласявайте евангелието) и влезли в сила в неделя.

Членовете на комисията ще бъдат с петгодишен мандат. Задачата им е да гарантират етичността на ватиканските инвестиции в "съзвучие със социалната доктрина на Църквата", като същевременно спазват критериите за рентабилност, съответствие и умерен риск.

Четиримата членове на комисията са Жан-Пиер Каси от британското инвестиционно дружество "Регхедж" (RegHedge), Джовани Кристиян Майкъл Гей от германският Съюз на частните инвестиционно фондове, Дейвид Харис от норвежката компания за взаимни фондове "Скаген" и Джон Джей Зоуна от американския "Бостън колидж".

Папа Франсис се зае да реформира и реорганизира инвестиционната политика на Ватикана след разкритията за огромни загуби от луксозни имоти в Лондон между 2014 г. и 2018 г.