Огромни среднощни опашки пред банкомати и обменни бюра се извиха в Москва и стотици други руски градове, след като Централната банка въведе ограничения за продажба, покупка и замяна на валута.

Между 9 март и 9 септември 2022 година банките няма да могат да продават чуждестранна валута на гражданите, се казва в комюникето, като се уточнява, че през този период обаче ще бъде разрешена обмяната на чуждестранна валута срещу рубли.

Също така руснаците със сметки в чуждестранна валута могат да изтеглят не повече от 10 000 долара, а останалата сума може да бъде изплатена само в рубли. 

На 1 март руският президент Владимир Путин подписа указ, забраняващ от страната да се изнасят парични суми в чуждестранна валута в размер, надхвърлящ равностойността на 10 000 долара. Централната банка пък разпореди на "Газпром", "Роснефт" и другите големи износители да продадат 80 процента от чуждата си валута и вдигна основната лихва от 9,5 на 20 процента.

Междувременно руската държавна банка ВТБ обяви, че от днес гражданите могат да отварят депозитни сметки в юани, като минималната вноска е 100 юана, а годишната лихва е 8 процента.