Обменните бюра целенасочено не продават турски лири, въпреки че някои от тях разполагат с наличност, каза дилърът на валута Димо Стефанов пред БНР. От понеделник насам е почти невъзможно да се купи турска валута от България, което създава трудности на хората, резервирали почивка в южната ни съседка.

Първоначалното обяснение на брокерите беше, че у нас не могат да се намерят лири заради ограниченията, наложени в Турция. Мерките на Турската централна банка обаче са оскъпили цената на валутата на едро за обменните бюра, но заради българското законодателство курсът за крайния потребител държи лирата много евтина, заради което те не продават дори лири, които имат в момента, обясни Стефанов:

"Когато има финансови ексцесии в някоя страна, това, което правят там големите банки, дилъри, чейндж бюрата, е да разширят котировките си "купува" и "продава" на турската лира. Тоест, турската лира става по-скъпа, което значи, че нашата цена на едро става по-скъпа."

Към това се добавя и ограничението на БНБ, че не може да се продава 5% над фиксинг, който излиза за деня.

"И се случва така, че цената, на която можем да се снабдим с турски лири, е по-висока от тази, на която можем да продадем на клиенти. Всъщност това спира в повечето случаи турските лири на пазара, защото никой не иска да ги продава по-евтино, отколкото би ги купил", каза Димо Стефанов.

По данни на Националната статистика, само през юни над 160 хиляди българи са пътували в Турция, което е ръст от над 12 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Освен с цел туризъм и лечение, заради срива на лирата в момента много хора се отправят към Турция и на пазар, отчитат туроператорите. Нели Петрова пояснява, че в турските курорти никъде няма проблем евро или долари да се обменят на място за лири, при изгоден курс.

Двед нурската лира поевтиня леко, отстъпвайки под прага от 6 лири за долар, след като САЩ изключиха ветроятността да отменят митата за турската стомана, дори ако Анкара освободи американския пастор Андрю Брънсън и след обещанието на Катар да инвестира 15 млрд. долара в Турция, предаде Ройтерс.

Турската лира, която тази година загуби 36 процента от стойността си спрямо американската валута, се котираше за 5,98 лири за долар към 04:25 часа по Гринуич (07:25 часа българско време), докато инвеститорите оценяват евентуалното въздействие на новите изявления на Белия дом.

Днес турската лира поевтиня леко, отстъпвайки под прага от 6 лири за долар, след като САЩ изключиха ветроятността да отменят митата за турската стомана, дори ако Анкара освободи американския пастор Андрю Брънсън и след обещанието на Катар да инвестира 15 млрд. долара в Турция, предаде Ройтерс.

Турската лира, която тази година загуби 36 процента от стойността си спрямо американската валута, се котираше за 5,98 лири за долар към 04:25 часа по Гринуич (07:25 часа българско време), докато инвеститорите оценяват евентуалното въздействие на новите изявления на Белия дом.