Германската прокуратура нареди да бъдат обискирани шест офиса на "Дойче банк", включително централата на групата във Франкфурт, в рамките на разследване за пране на пари срещу най-малко двама служители на банката, съобщи "Франс прес".

Според информации, открити в досиетата Панама пейпърс, най-голямата германска банка е заподозряна, че е помагала на клиенти да създават дружества в данъчни убежища, за да перат пари, добити чрез престъпни деяния, посочва прокуратурата в комюнике.

Банката потвърди информацията за обиските и обеща пълно сътрудничество.

Според прокуратурата около 170 полицаи и служители на данъчните служби са започнали рано тази сутрин да претърсват помещения на банката във Франкфурт, Ешборн и Грос-Умщат и са иззели много писмени документи и компютърни файлове. Разследването се отнася за двама служители на 46 и на 50 години, чиито имена и длъжности не се съобщават. Заподозрени в пране на пари са и известен брой лица на ръководни постове.

Следствието твърди, че заподозрените не са съобщили за съмнения за пране на пари на офшорни компании, извършващи данъчни измами, преди да бъдат разкрити през април 2016 година Панамските досиета. Според следователите банката е разполагала с достатъчно елементи още в началото на отношенията си с тези клиенти.

Само през 2016 година подразделение на "Дойче банк" на британските Виржински острови е поело над 900 клиенти с общ оборот от 311 милиона евро, се казва в съобщението на прокуратурата.