Новият мажоритарен акционер на Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) Фердинанд Бардоли-Кюзмос, който е председател на Надзорния съвет на швейцарската компания Aletheia Investment, ще работи за навлизане на агенцията на чуждестранните пазари. Това каза самият той на брифинг, предаде БТА.

Aletheia Investment Ltd. е с богат опит в международното банкиране, инвестиционните бизнес консултантски услуги и финансовата индустрия.

Фердинанд Бардоли-Кюзмос изрази радостта си, че може да инвестира в България в компания, която по думите му е с дългогодишна и успешна история. Според него БАКР има много добро бъдеще. Той изтъкна, че БАКР ще запази седалището в София, но ще се развива към навлизане на чуждестранните пазари. Aletheia Investment работи основно по маркетинговата стратегия, с която да се привличат все повече клиенти от международните пазари. Ще има нови услуги, продукти и идеи.

В бъдеще ще се предлагат и иновативни продукти, свързани с оценка на актуалните вече "зелени облигации", коментира Бардоли-Кюзмос. Според него от една страна фирмите ще спечелят, защото ще получат достъп до голяма "финансова кошница". Освен това и политиците ще допринесат за това компаниите да започнат да издават все повече "зелени облигации".

Компаниите трябва така да бъдат оценени, за да издадат съответните "зелени облигации". По този начин БАКР ще може да навлезе и на тези пазари и да стане партньор на компаниите, преценявайки дали са допустими за тези "зелени облигации". Все повече нараства интереса от чуждестранни пазари, които търсят оценка на първата си емисия от такива облигации. Те искат външна оценка и ще потърсят услугата от кредитни агенции като БАКР.

Европейският съюз създаде този тип пазар. В някои държави в момента търсенето е по-малко, но със сигурност този пазар ще се развие в следващите 5-10 години. Според Бардоли-Кюзмос това е финансов пазар, който ще става все по-активен в сравнение с традиционния.

Основателят и главен изпълнителен директор на БАКР Христо Михайловски коментира, че вече има много стабилна база агенцията да излезе на европейския пазар. Процедурата по излизане на чуждестранните пазари до момента не е вървяла много бързо. За да се ускори този процес по навлизане на чуждите пазари от БАКР са решили, че може да привлекат този инвеститор в агенцията.

Фердинанд Бардоли-Кюзмос в момента е мажоритарен собственик и до три години ще стане на 100 процента собственик на Българската агенция за кредитен рейтинг, уточни Христо Михайловски.