Нова интернет измама обещава милиони от името на Кристалина Георгиева и Международния валутен фонд (МВФ).

За това стана ясно от публикация на журналиста Явор Дачков, който днес е бил сред получателите на т. нар. "имейл скам", обещаващ му да получи милион и половина долара.

"Получих поредното фалшиво писмо за моите един милион долара, които съм зарязал в африканска банка. Този път лично Кристалина Георгиева ми пише като "председател на МВФ", а фондът одобрява сумата. В писмото има и елементи на лека клетва, прошепната от отхвърлена ромска гледачка на площад "Св. Неделя"", написа във Фейсбук Дачков и показа имейла, с който го "правят милионер":

Скрийншот: Фейсбук страница на Явор Дачков

В коментарите под публикацията и други разкриват, че са получили токъм имейл и го квалифицират като "африканската измама".

Подобна схема включва телефонно обаждане или изпращане на имейл от човек, който ще ви се представи от името на уважавана и добре позната институция - банка, куриерска фирма, интернет доставчик или др. В разговора или в имейла, под претекст за оказване на съдействие (например: корекция на сгрешен превод, очаквана пратка или др.) ви карат да споделите получения от вас SMS или друга важна информация.

ЗАПОМНЕТЕ! Това е опит за измама, която цели сами да разкриете личната ви информация и получения от вас SMS код за потвърждение.

Какво можете да направите? Никога не предоставяйте лична информация (SMS кодове, пароли за достъп, номера на банкови карти и т.н.) на други лица по телефон или в отговор на имейл. Запишете телефонния номер, от който сте получили обаждането или препратете писмото на съответната институция и се свържете с центъра ѝ за контакт с клиенти.