Сенатът на САЩ утвърди Джероум Пауъл за втори четиригодишен мандат на поста председател на Управлението за федерален резерв (УФР), с което даде двупартийна подкрепа на усилията му да ограничи най-високата инфлация от четири десетилетия насам, предаде Асошиейтед прес.

Резултатът - 80-19 гласа - е отражение на широката подкрепа на Конгреса за стремежа на УФР да се бори с нарастващите цени чрез серия от резки увеличения на лихвените проценти, които могат да продължат и през следващата година. Целта на УФР е да забави заемането на средства и харченето на пари достатъчно, за да намали инфлационния натиск.

От февруари, когато изтече първият му мандат, Пауъл ръководи централната банка като и.д. председател.

Той е изправен пред трудна и рискована задача да се опита да потисне инфлацията, без да отслаби икономиката дотолкова, че да предизвика рецесия. Пазарът на труда остава стабилен и дори се е засилил до степен, която според Пауъл допринася за прегряването на икономиката.

Скокът на цените в цялата икономика причини трудности за милиони американци, чиито заплати не стигат за покриването на разходите за стоки от първа необходимост като храна, бензин и наем. Перспективата за постоянно повишаване на лихвените проценти разтревожи финансовите пазари, където цените на акциите се сриват от седмици.

Подкрепата за Пауъл в Сената беше приблизително в съответствие с тази, която той получи преди четири години, след като за първи път беше номиниран за председател от президента Доналд Тръмп. Тогава Сенатът гласува с 84-13 гласа за неговото утвърждаване.