Обсъжда се държавите-членки на ЕС да се изправят пред комисия от независими експерти преди да й бъдат спрени парите. Това каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на онлайн дискусия на тема "Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност", организирана от Представителството на Европейския парламент в България.

За правилното използване на европейските средства ще помага преди всичко Съда на Европейския съюз, посочи още той. Един от ключовите въпроси по използването на безпрецедентния ресурс на ЕС от 1.8 трилиона евро е как ще се измерва индикатора върховенството на закона. Това е ключов въпрос в рамките на обсъжданията на Многогодишната финансова рамка, подчерта и Ян Олбрехт, ЕНП от Полша, съдокладчик за Многогодишната финансова рамка (МФР) в ЕП.

"Разпоредбите са ясни, ако правилата за върховенство на закона не се спазват, ако има риск финансовите интереси да бъдат засегнати трябва да има ясна реакция. Ако правната система не е добре организирана, ако съдебната власт не е прозрачна, ако съдиите се контролират от политиците, тогава има риск...Трябва да се използват показателите за върховенството на закона", препоръча Олбрехт.

3е-news.net

За следващия програмен период България ще има достъп до повече средства от това, с което разполагаме в момента. Според Новаков, мит е, че европейското финансиране за България ще бъде намалено. Друг мит е, че България не е готова да управлява тези евросредства. Новаков определи и като мит твърденията, че европейските лидери няма да успеят да се споразумеят и отбеляза, че по всичко личи, че сделката ще е факт. За следващия програмен период България ще получи 16 млрд. евро по оперативните програми и по програмата за земеделие. Над 12 млрд. лева европейски средства ще привлечем по Плана за възстановяване. Отделно около 1 млрд. евро ще успеем да получим за зелен преход и енергия, припомни Новаков.

България няма ясни приоритети, а Планът за възстановяване не е амбициозен по отношение на възстановяване, разкритикува макроикономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.