Най-богатият 1 процент американци, хора като Уорън Бъфет и Джеф Безос, са увеличи общото си богатство с 6,5 трилиона долара миналата година благодарение най-вече на поскъпването на акциите и растежа на финансовите пазари. Това сочат данни на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, цитирани от Си Ен Би Си.

Общото им благосъстояние е достигнало рекордните 45,9 трлн. долара в края на четвъртото тримесечие на 2021 г., сочи най-новият доклад на централната банка за благосъстоянието на домакинствата. В периода на пандемията богатството им се е увеличило с повече от 12 трлн. долара или над една трета.

"Цифрите са зашеметяващи. Бумът на богатството по време на пандемията определено е най-големият или почти най-големият през последните 40 години", коментира Едуард Уолф, професор по икономика в Нюйоркския университет.

Най-богатите 1 процент от американците са притежавали рекордните 32,3 процента от богатството на нацията към края на 2021 година, сочат данните. Делът на благосъстоянието, което е в ръцете на 90-те процента американци в ниския край на класацията, леко се е понижил спрямо нивото преди пандемията - от 30,5 процента до 30,2 процента.

Увеличаването на благосъстоянието на най-богатите евентуално е спрял или леко е намалял от началото на тази година заради спадовете на фондовия пазар.

Основните фактори за нарастването на състоянието на най-богатите американци миналата година са били акциите и частния бизнес.