Американският долар поскъпва спрямо повечето основни валути, но се обезценява спрямо швейцарския франк и канадския долар по време на търговията в понеделник. Експертите очакват търсенето на долари, йени и други активи, определяни като "безопасно убежище" да се повиши поради нарастващото напрежение около Украйна. Съобщенията, че властите на САЩ очакват предстояща руска инвазия в Украйна, доведоха до рязък спад на апетита за риск на световните пазари в петък и тази тенденция продължава и в понеделник.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан в петък направи изявление, че Русия може да атакува Украйна, без да чака края на Олимпийските игри в Пекин. Телефонният разговор между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в събота не успя да тушира напрежението, съобщава Bloomberg. Русия отрича да има планове за нападение на Украйна.

"Виждаме полет към качеството на световните пазари, тъй като инвеститорите бяха изненадани от съобщенията, че Вашингтон очаква руска инвазия в Украйна в близко бъдеще и това подкрепя йената", каза Едуард Моя, анализатор в брокерската компания Oanda в Австралия.

Експертите на най-голямата японска MUFG Bank, обаче, смятат, че "продължаващото политическо напрежение ще опъва нервирате на инвеститорите тази седмица и ще подкрепя търсенето на щатски долар".

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), нараства с 0.33%, а по-широкият индекс на долара WSJ се повишава с 0.06%.

Еврото се обезцени спрямо долара с 0.18% до 1.1322 долара, след като затвори с ръст от 1.1350 долара в края на предишната сесия в петък.

Британският паунд също спадна спрямо щатската валута, с 0.25% до 1.3511 долара за един паунд, а австралийският долар загуби 0.24% до 0.7120 щатски долара.

В същото време японската валута се повиши с 0.09% до 115.42 йени за един американски долар, след като миналата седмица достигна петседмично дъно от 116.34 йени за един щатски долар.

Продължаващият ръст на цени на петрола, въпреки лекия спад в понеделник, подкрепиха канадския долар и норвежката крона, които нараснаха съответно с 0.20% до 1.2770 канадски долара за един американски и с 0.49% до 8.91360 норвежки крони за един щатски долар. Прави впечатление, че разликите на цените на петрола с доставки след месец силно се свиват и вече са в рамките на 1 долар, което прави валутите, които са силно зависими от петрола, много волатилни.

Американският долар се понижи с 0.02% до 0.9244 долара за един швейцарски франк, след като затвори на ниво от 0.9246 долара в предишната търговска сесия в петък.

Австралийският и новозеландският долари са под натиск, а руската рубла се понижи, след като претърпя най-рязкото си понижение от близо две години в петък. Австралиецът и кивито се понижиха съответно с 0.61% до 0.7088 канадски долара за един американски, а новозеландският долар спадна с 0.74% до 0.6593 кивита за един щатски долар.

Руската рубла се обезцени с 0.03% до 77.0585 рубли за един американски долар в понеделник, отдалечавайки се от четириседмичния си връх от 74.5 рубли за долар, достигнат на 9 февруари на фона на общата сила на долара при перспективите за по-строга политика на Федералния резерв на САЩ (Фед). Междувременно Централната банка на Русия повиши основния си лихвен процент със 100 пункта до петгодишен връх от 9.5%, както се очакваше, но наблюдатели предупредиха, може да има още повишения на бъдещи срещи на руския банков регулатор.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3e-news.net