Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че ще продължи преговорите с Украйна за нова програма в подкрепа на страната през идните седмици след постигнатия значителен напредък в дискусиите с Киев, предаде Ройтерс и БТА.

Мисия на Фонда бе в Украйна в продължение на седмица като част от преговорите с Киев за изработването на нова програма, която да замени сегашното стендбай споразумение, чийто срок изтича през януари, уточни Ройтерс.

Украйна иска да постигне споразумение с МВФ за кредит от 5 до 6 милиарда долара през следващите три години в подкрепа на икономика и като сигнал към инвеститорите, че новото правителство на президента Володимир Зеленски се ангажира с реформи, отбелязва Ройтерс.

"Дискусиите ще продължат през идните седмици", обяви МВФ.

Мисията на Фонда напуска Украйна без споразумение за нова програма за подпомагане, съобщи днес украинското издание "Новое время", позовавайки се на свои източници.

За Фонда основните въпроси бяха независимостта на Националната банка на Украйна и влиянието на олигарха Игор Коломойски. По думите на един от източниците "какъвто и да е компромис с бившите собственици на Приванбанк (а един от тях е Коломойски) е неприемлив", информира ТАСС.

Мисията е била разочарована, според "Новое время" и от поземлената реформа, която според МВФ е по-лоша и от мораториум върху продажбите на земя. Представителите на Фонда са изразили разочарование, че до пазара на земя не са допуснати чужденци.