Международният валутен фонд (МВФ) преведе 1,4 милиарда долара спешно финансиране на Украйна. Това съобщи ръководителят на централна банка на страната Кирило Шевченко, цитиран от ТАСС.

"Днес МВФ преведе 1,4 милиарда долара в еквивалент на Украйна по програмата за спешна подкрепа", написа той във Фейсбук.

Според него тези пари ще помогнат за подсигуряване на приоритетните разходи на държавния бюджет и за поддържане на платежния баланс на страната.

"Окончателното решение за използването на средствата ще бъде взето от украинското министерство на финансите", уточни Шевченко.

По-рано днес бе съобщено, че изпълнителният съвет на МВФ е одобрил предоставянето на спешно финансиране на Киев в размер на 1,4 милиарда долара. Финансирането е в допълнение към 700-те милиона долара, отпуснати на Украйна от МВФ през декември, и 2,7-те милиарда долара, които Киев получи като част от разпределението на резервите за спешни случаи на фонда през август.

В понеделник, 7 март, Изпълнителният съвет на Световната банка също одобри пакет от заеми и безвъзмездни средства на стойност 723 милиона долара за Украйна.