Международният валутен фонд (МВФ) отпуска кредит от 320 милиона долара на Боливия, за да й помогне да поеме спешните си разходи в резултат на епидемията от COVID-19, предаде Франс прес и БТА.

"Обърнахме се към МВФ и той се съгласи да ни отпусне заем от 320 млн. долара, който ще подпомогне бюджета и всичко, свързано с коронавируса. Не ни е поставено нито едно предварително условие", съобщи вчера боливийският министър на икономиката Хосе Луис Парада.

Пандемията от COVID-19 ще има тежки последици за Боливия. Спешната помощ на МВФ ще съдейства за покриване на медицинските разходи и мерките за спешно подпомагане, отговаряйки на нуждите на страната, обясни в комюнике МВФ.

Южноамериканската страна не е прибягвала до услугите на международната финансова институция, докато президент на страната беше Ево Моралес (2006-2019 г.), който не желаеше да се обръща към нея по идеологически причини, припомня АФП.

Оставихме Боливия в състояние на стабилност и икономически растеж, без да сме поискали и долар от МВФ, а сега правителството без легитимни права се обърна към фонда за заем, при условие да прилага гъвкавост на трудовия пазар, ограничаване на ролята на държавата и приватизация на държавните услуги, реагира в Туитър вече бившият държавен глава на новината за заема.

В Боливия до момента има близо 500 заразени с новия коронавирус и над 30 починали. В страната са въведени ограничителни мерки.