Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд е готов да одобри 1,4 милиарда долара спешно финансиране за Украйна, за да й помогне да отговори на руската инвазия. Това каза снощи управляващият директор на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на форум, организиран от "Файненшъл таймс", предаде Ройтерс.

Финансирането ще е в допълнение към 700-те милиона долара, отпуснати на Украйна от МВФ през декември, и 2,7-те милиарда долара, които Киев получи като част от разпределението на резервите за спешни случаи на фонда през август.

Служителите на МВФ са участвали в ежедневни дискусии с украинските власти, за да им помогнат да управляват икономическата криза, предизвикана от руската инвазия, и да мобилизират финансова подкрепа и ресурси.

Войната предизвика шок за световната икономика, като повиши цените на енергията и храните, прогони милиони хора и подкопа доверието на бизнеса, каза шефката на МВФ.

Търсехме как най-добре да подкрепим някои от съседите на Украйна, включително Молдова, която призовава да й се помогне, допълни Георгиева.

Твърде рано е да се прогнозира въздействието на войната върху световната икономика, както и на мащабните санкции, наложени от Съединените щати и съюзниците им на Русия.

Не е ясно и колко може да се свие руската икономика, но рецесията е "много вероятен резултат", прогнозира Георгиева.

В понеделник, 7 март, Изпълнителният съвет на Световната банка също одобри пакет от заеми и безвъзмездни средства на стойност 723 милиона долара за Киев, осигурявайки крайно необходимата подкрепа за страната, която се бори с руската инвазия.

Войната в Украйна влоши и без това трудния период за жените, белязан от големи икономически и социални проблеми, който бе предизвикан от пандемията. Това каза Георгиева чрез видеовръзка на специалното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Международния ден на жената 8 март.

В изявлението си тя посочи, че жените непропорционално понасят опустошенията от войната, но са най-добрата надежда за мир, като често първи преодоляват разединението от конфликтите.

"Съчувствам искрено на всички жени, които се борят с ужаса на войната, защитават децата си, грижат се за ранените, жертват се за страните, общностите и семействата си. Днес това е съдбата на нашите сестри в Украйна. Възхищаваме се на смелостта ви, споделяме болката ви, подкрепяме ви и сме с вас", каза още Георгиева.

Тя предупреди, че конфликтът, заедно с пандемията и други кризи, заплашват да върнат с години прогреса, постигнат в областта на равенството между половете.