Доларът е надценен, китайският юан съответства на основните фактори, а близо половината от световните баланси по текуща сметка са прекомерни. Това установява Международният валутен фонд (МВФ) в годишен доклад, съобщи "Ройтерс". 

В доклада, който анализира валутните курсове, наред с излишъците и дефицитите по текущата сметка на страните, се посочва също, че тези излишъци и дефицити все повече се концентрират в напредналите икономики. 

Експертите на Фонда определят стойността на долара като завишена спрямо нивата, предполагани от средносрочните основни фактори, с около 8 до 16 процента. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неотдавна наруши неписаните правила, оплаквайки се, че Управлението за федерален резерв на САЩ увеличава водещите лихви и по този начин причинява поскъпване на долара, което подкопава конкурентните позиции на американския износ. 

Няма доказателство, че Китай манипулира валутата си, посочи днес главният икономист на МВФ Морис Обстфелд. 

Въпреки динамиката на валутните курсове, отчитана напоследък, няма доказателство за манипулация, посочи експертът в интервю за телевизия Си Ен Би Си. 

Курсът на юана спадна значително през последните седмици на фона на ескалацията в търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. Днес той достигна нов 13-месечен минимум от 6,8295 юана за долар. 

МВФ оценява, че излишъкът по текущата сметка на Китай леко е нараснал миналата година до 1,7 на сто от брутния вътрешен продукт и нарежда страната сред тези с прекомерни баланси. Списъкът включва също Германия, Южна Корея, Холандия, Швеция и Сингапур.