Рейтинговата агенция Мудис (Moody's) потвърди суверенния кредитен рейтинг на САЩ на най-високото му равнище Ааа (лат. букви) със стабилна прогноза. Това съобщи на сайта си самата агенция.

"Потвърждаването на рейтинга Ааа (лат. букви) на САЩ отразява изключителната икономическа сила на страната, много висока надеждност на институтите и устойчивост при евентуални кредитни шокове във връзка с уникалната роля на щатския долар и пазара на акции в САЩ в световната финансова система", се посочва в комюникето на Мудис.

Основание за стабилната прогноза, според експертите на Мудис, е многостранният и динамичен характер, а също и високата конкурентоспособност на американската икономика.

В началото на седмицата частният институт Конфърънс борд (Conference Board) обяви, че неговият индекс за потребителското доверие на американците е нараснал до 128,7 пункта през април спрямо 127,0 пункта през март. През февруари бе отчетено ниво от 130,0 пункта, което бе най-високото равнище на показателя от ноември 2000 година.

Индексът на института отчита оценката на потребителите за текущото състояние на икономиката и очакванията им за следващите шест месеца.

Засилването на доверието предполага, че икономиката ще продължи да нараства със стабилен темп през предстоящите месеци, посочи експертката от Конфърънс борд Лин Франко.

Усещането на потребителите за икономическите условия в момента се е подобрило, като бизнес средата и трудовият пазар получават положителна оценка.

Според анализатори засилването на доверието отразява силния трудов пазар в САЩ, където безработицата е на 17-годишен минимум, както и данъчните намаления за 1,5 трилиона долара, одобрени от Вашингтон през декември.