Американското министерство на финансите отказва за предаде на Конгреса данъчните декларации на президента Доналд Тръмп. Това заяви американският министър на финансите Стивън Мнучин (на снимката), предадоха световните агенции и БТА.

Комисия в Камарата на представителите, контролирана от демократите, поиска достъп до данъчните декларации на президента. Според Мнучин в искането няма легитимна цел и то поражда сериозни въпроси от конституционно естество, които може да имат последствия върху всички данъкоплатци. Искането беше отправено от комисията по данъчното облагане в Камарата на представителите. Тръмп е първият президент от Ричард Никсън насам, който отказва за направи обществено достояние данъчните си декларации.

Ще разкрие ли МП целия доклад "Мълър"

Камарата на представителите иска освен това да получи и незасекретената версия на доклада за разследването на руската намеса, изготвен от Робърт Мълър. Демократите в Камарата бяха дали краен срок на министерството на правосъдието до вчера сутринта, за да им даде тази версия. Това така и не се случи. Ето защо демократите обявиха, че ще започнат утре рядко използвана процедура срещу министъра на правосъдието Уилям (Бил) Бар за възпрепятстване на разследващите прерогативи на Конгреса.

Правосъдната комисия в Камарата на представителите ще се събере утре в 14 ч. по Гринуич, за да дебатира и после да гласува вот на недоверие на Бил Бар, като го обвини в сериозно възпрепятстване на прерогативите на Конгреса. Ще последва и вот в пленарна зала на неуточнена дата. Ако обаче министерството предостави доклада, то тогава председателят на комисията Джери Надлър си запазва правото да отложи процедурата.