арк Дейвис е новият регионален директор за Румъния и България на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От 1 април той ще замести на поста Матео Патроне, който става управляващ директор за Източна Европа и Кавказкия регион, съобщиха от институцията.

На новата си позиция Дейвис ще ръководи дейността на ЕБВР в двете държави и ще съдейства за развитие на икономиките им чрез инвестиции, консултации и подкрепа за реформи. "Румъния и България играят все по-важна роля в Югоизточна Европа и за бизнеса на ЕБВР. Ще запазим темпото на инвестиции в двете страни", казва Дейвис в официалното съобщение.

Досега ЕБВР е инвестирала над 8.3 млрд. евро в Румъния и близо 3.9 млрд. евро в България. Само през 2018 г. банката е вложила над 400 млн. евро в Румъния и повече от 185 млн. евро в България.

 В момента Дейвис е съветник на вицепрезидента по банкирането на ЕБВР Ален Пилу и е базиран в офиса в Лондон. Той се присъединява към банката като директор за Армения през 2013 г. Преди това е работил като изпълнителен директор на Goldman Sachs в Москва и изпълнителен директор на Morgan Stanley в Лондон. Започнал е кариерата си в Световната банка във Вашингтон като старши икономист с ресор Молдова, Украйна и Казахстан. Марк Дейвис е доктор по икономика от Tulane University, САЩ.