Крайнодясната френска партия Национален сбор на Марин Льо Пен е постигнала съдебно споразумение с руска компания за големия заем, който изтегли през 2014 г., предаде Ройтерс, цитирайки съдебни документи.

Силно задлъжнялата популистка формация на Льо Пен взе кредит в размер на 9 милиона евро от Първа чешко-руска банка (ПЧРБ) преди 6 години, за да се подготви финансово за президентските избори през 2017 г. Тогава Льо Пен се оплака, че западни банки са й отказали кредит.

По-късно лицензът на ПЧРБ бе отнет поради недостиг на капитал. Руската компания Авиазапчаст, която търгува с резервни части за самолети, изкупила дълга на Националния сбор и завела дело срещу партията на Льо Пен през декември миналата година, става ясно от съдебните документи, публикувани вчера от Московския арбитражен съд. В тях се посочва, че двете страни по делото са постигнали доброволно споразумение миналата седмица.

В регистрираното в съда решение се казва, че Авиазапчаст оттегля иска си за бързо изплащане на целия дълг, както и на някои наказателни лихви срещу френската партия. Посочва се и график за изплащане на дълга на части до 2028 г.

Шест месеца след изборното поражение на Марин Льо Пен от Еманюел Макрон през 2017 г. две френски банки закриха сметките, принадлежащи на нея и на партията й. Те казаха, че са действали въз основа на изискванията на банковите регулации.

По време на предизборната си кампания Льо Пен каза, че е поклонник на руския президент Владимир Путин и обеща по-мек курс спрямо Русия, като призова Запада да отмени икономическите санкции срещу нея, отбелязва Ройтерс.