Законопроект за несъстоятелността на физическите лица ще внесе в Народното събрание следващия месец омбудсманът Мая Манолова, предаде БНР. Тя бе домакин на дискусия, посветена на проекта на закон за гражданската несъстоятелност.

Проектът на закон, изработен от нейния екип, академичната общност и магистрати, е в суров вид и по него тепърва ще се водят дискусии.

Липсата на закон за частния фалит оформя два потока - към сивия сектор и към Терминал 2, каза още омбудсманът.

Темата за вечния длъжник остава болезнена, посочи Манолова и за да поясни, че трябва да се търси баланс, посочи, че все пак е важно кредиторите да удовлетворят своите вземания, а държавата да предпази гражданите.

През 2017 г. просрочените задължения са 4,7 млрд евро, като само потребителските са около 400 млн евро. Така над 12 сто от всички заеми попадат в графата лоши кредити. Това е три пъти повече от средното за Европа.

От друга страна състоянието на законодателството дава превес на монополисите и ощетява откъм права гражданите, посочи Манолова.

Законът за частния фалит цели да подкрепи хората, коита са изпаднали във временна невъзможност да плащат заемите си, като се предлага бърза процедура пред съда. Именно това е органът, който ще прави проверка на длъжника. Несеквестируемият минимум да се запази, а тези, които нямат пари за адвокат, да могат да получат правна помощ, предвижда проектът.

Представителите на Министерството на правосъдието уточниха, че евродирективата в тази насока не обсъжда гражданска несъстоятелност по принцип, а само, когато става дума за физически лица предприемачи.

Проф. Огнян Герджиков посочи, че не трябва да се бърза с приемането на проекта. Абсурд би било този закон да влезе в сила от януари 2020 година. И даде за пример Германия, където след приемането законът влязъл в сила 4 години по-късно.

Свръхзадлъжнялостта и неплатежоспособостта са два момента, които трябва ясно да бъдат разграничени, посочи той и поиска работна група от юристи да прецизира текстовете.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов посочи, че предложеният закон за частния фалит ще е в подкрепа на потребителите.

Заместник-председателят на правната комисия в НС Филип Попов заяви, че проектозаконът дава добра основа. А дебатът около текстовете трябвало да се води внимателно.

Председателят на АИКБ Васил Велев също се обяви против бързането с текстовете.