Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова заяви по време на форум, че акцентът в работата на банката при изпълнението на ангажимента за "зелен преход" е постигането на целите на "Зеления пакт", но по справедлив и приобщаващ начин, като посочи, че преходът към "зелена общество" няма да е лесен. Павлова предупреди, че освен световната пандемия и последиците за световната, европейската и българската икономики, сме изправени и пред друга кризата, свързана с тревожната ситуация около климата и околната среда.

Павлова каза това по време на хибридна конференция "Преходът към зелена икономика и заетост в България - посока, цели, политики, възможности и предизвикателства", организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара и WWF България, предаде БТА.

По тази причина Павлова отбеляза, че ЕИБ работи за привеждането на проектите в унисон с Парижкото споразумение за климата, като целта е до 2025 г. 50% от инвестициите да бъдат за устойчивост на климата и околната среда и за десет години да се мобилизират един трилион евро инвестиции в устойчивост на климата, околната среда, "зелени" инвестиции.

Приоритет за европейската климатична банка е прилагането на "Зелената сделка" в посока инвестиции в устойчив градски транспорт, енергийна ефективност, иновации, каза Павлова. Тя допълни, че преди две седмици бордът на директорите на ЕИБ е одобрил климатичната й пътна карта, която ще позволи превръщането на Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 г. Пътната карта на ЕИБ е план за справяне с кризата и чрез нея ще се направляват инвестициите на банката през следващите десет години, посочи Павлова.

Вицепрезидентът на ЕИБ изтъкна, че в пътната карта на банката има и социален момент, който ще позволи да се помогне на страните, чиито икономики могат да бъдат засегнати от "зеления преход" и в частност на хората, чийто поминък трябва да се промени заради прехода.

Павлова напомни, че сред задачите на банката е и подкрепа за малките, средни и големи предприятия, като се дава приоритет и на иновациите. Тя изтъкна, че през 2019 г. са били подкрепени над 3800 МСП в България и над 180 000 работни места, като подкрепата продължава. През последните години банката подкрепя развитието на кръговата икономика във всички сектори, като за целта са отделени 2,5 млрд. евро, а от тази сума 45 на сто са за проекти, свързани с градското развитие, управлението на водите и отпадъците. Банката може да предложи и финансиране до 75 процента от разходите за енергийната ефективност при обновяването на сградите по проекта на ЕК "Вълна за обновяване". Банката работи и по проекти за устойчива мобилност - за модернизация на градския обществен транспорт, изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили.