Турската централна банка днес остави без промяна водещата си лихва на досегашното й равнище от 24 на сто след понижението на темпа на инфлацията през ноември, но отбеляза, че забавянето на икономическия растеж продължава, съобщи ДПА.

Това решение бе взето на последното за тази година заседание по паричната политика на банката. Тя остави и през октомври непроменена водещата си лихва, след рязкото повишение на едноседмичните реполихви от 17,75 на сто до 24 на сто през септември.През ноември инфлацията с годишно натрупване в Турция понижи темпа си до 21,6 на сто спрямо 25,2 на сто през октомври, отчете Турският статистически институт.

По правило централните банки се опитват да овладеят силното повишение на цените на потребителските стоки с повишаване на лихвите, отбеляза ДПА.

След септемврийското вдигане на лихвите президентът Реджеп Тайип Ердоган, изрази раздразнение от повишението им: "Засега все още съм в спокойна фаза, но търпението си има граници", заяви тогава турският държавен глава.

Турската лира се възстановява след силното си поевтиняване спрямо долара от началото на годината, предизвикано отчасти от дипломатическия конфликт и търговския спор със САЩ и опасенията на инвеститорите доколко може да бъде независима централната банка на Турция.