Финансовата и икономическа система на Русия е абсолютно стабилна въпреки силните колебания в курса на рублата, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Има многопосочна динамика. Съществуват определени силни колебания, но бих искал да напомня изявленията на нашите ръководители от икономическия блок, че финансовата и икономическа система в страната е стабилна", каза той в отговор на въпрос дали понижението в курса на рублата в последните дни безпокои Кремъл.

От началото на август до 13 август курсът на долара нарасна с почти 10 процента до 68,66 рубли. В същото време спадът на рублата спрямо еврото не беше толкова съществен - 6,8 процента, а единната европейска валута поскъпна 78,15 рубли. От 14 август рублата започна да си възстановява загубите и днес доларът се търгува за 67,55 рубли, а еврото - за 76,85 рубли.

Основен натиск върху акциите на руските компании и рублата оказаха опасенията за въвеждането на поредните санкции от САЩ.

Миналата седмица стана ясно, че САЩ ще въведат от 22 август санкции във връзка с отравянето на 4 март във Великобритания на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. САЩ ще вземат решението за въвеждането на втори пакет санкции срещу Москва след 90 дни в зависимост от това дали Кремъл ще изпълни редица предложени условия. Русия многократно опроверга връзката си с инцидента със Скрипал, подчертава ТАСС.