Увеличението на кредитите, отпуснати от банките в еврозоната за частния сектор, леко е забавило темп през ноември, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) възобнови изкупуването на дългове, за да подкрепи икономиката, съобщи институцията, цитирана от Франс прес.

Кредитите за европейските нефинансови компании и за домакинствата, с изглаждане на някои стриктно финансови операции, са нараснали с 3,6 процента през ноември на годишна основа спрямо 3,7 на сто през октомври. Забавянето на темпа на растеж на кредитирането е по-осезаем при промишлените и търговски компании, достигайки 3,4 на сто на годишна основа, или с 0,4 пункта по-малко за един месец. Това става в момент, когато ЕЦБ е възобновила изкупуването на държавни и частни облигации на пазара.

Програмата за количествено улеснение, проведена от март 2015 до края на 2018 година, беше възобновена с изкупуването на облигации за 20 милиарда евро месечно в усилията да се даде тласък на забавящата се икономика в еврозоната. Спадът се дължи на промишлената рецесия и спада на запасите, които се отразяват негативно на желанието на инвеститорите да взимат кредити, коментира Бърт Колийн, икономист в Ай Ен Джи (ING). Според него това е важен знак, че възстановяването на икономиката няма да стане скоро въпреки усилията на ЕЦБ.

Увеличението на кредитите за домакинствата е останало без промяна спрямо октомври на равнище 3,5 на сто и се поддържа от потребителските кредити (+5,8 на сто на годишна основа в неизгладени данни).