Инфлацията се увеличава, нарастват цените на всички стоки. Цените, които например американците плащат за всекидневни стоки и услуги, се повишиха през юли след бум на търсенето в определени дейности, главно пътуванията и ресторантьорския бизнес. Министерството на труда съобщи, че индексът на потребителските цени се е повишил за месеца с 5,4% на годишна база, което е най-големият скок от август 2008 г. 

Евростат отчете годишно нарастване на инфлацията в еврозоната с 2,2% през юли, а за целия ЕС - 2,5%.

Мнозина политици и икономисти отбелязват, че няма място за тревога, поне засега. Предполагат, че цените ще се успокоят, тъй като предприятията преминават през летен бум и предлагането догонва потребителското търсене. Те също така посочват, че световните сили от години потискат инфлацията по-ниска. 

Но когато инфлацията изненадва, както може би в случая, тя отнема от покупателната способност на хората. В момента финансовите пазари залагат, че инфлацията ще се върне до 2%. Ако това се окаже погрешна прогноза, пазарите ще трябва да се преориентират, казва Джейсън Фурман, професор по икономика в Харвардския университет, цитиран от NYTimes.

Също така е полезно да се помни, че твърде ниската инфлация е също толкова голям проблем, колкото и твърде високата инфлация. През последното десетилетие Федералният резерв и Европейската централна банка се борят да да задържат инфлацията до 2 процента. И сега вместо да бързат да намалят инфлацията, по-добре да наблюдават ситуацията отблизо, съветва в същата публикация Кристина Румър, професор в Калифорнийския университет.

И все пак инвеститори са давали и дават съвети къде да се инвестира по време на по-висока (и неочаквана) инфлация.

Кой е най-добрият бизнес по време на инфлация 

Публикация в CNBC дава простор на мнението на един от големите инвеститори на нашето време, легендарния Уорън Бъфет,  изпълнителен директор на Berkshire Hathaway. Той казва, че има някои бизнеси, които по-могат да успеят от други.

Най-добрият бизнес по време на инфлация е бизнесът, който като купите веднъж и след това не е нужно да продължавате да правите капиталови инвестиции, отбеляза Бъфет, добавяйки, че "всеки бизнес с тежки капиталови инвестиции е склонен да бъде лош бизнес по време на инфлация и често е лош бизнес изобщо".


Губят ли компаниите? Тъкмо обратното

По-високата инфлация не отслаби доходността на корпоративната Америка - досега. Компаниите таксуват повече за всичко - от памперси до авточасти, над нужното за компенсиране на по-високите им разходи. Получените от тях рекордно високи маржове на печалба са ключова причина последният кръг отчети за печалбите да надхвърли очакванията на Уолстрийт, изтъкна Асошиейтед прес.


Бизнеси като комунални услуги или жп инфраструктура "продължават да изяждат все повече пари" и не са толкова печеливши, обясни той.

Разбира се, повечето всекидневни инвеститори не могат да купят цял ​​бизнес, но могат да купуват акции в компании, които им харесват. Притежаването на част от "прекрасен бизнес", както казва Бъфет през 2009 г., е полезно, защото каквото и да се случи със стойността на долара, продуктът на бизнеса все още ще бъде търсен.

Бъфет каза също, че е особено удобно да притежавате недвижими имоти по време на инфлация, тъй като покупката е "еднократен разход" за инвеститора и има допълнителната полза от възможността да бъде препродадена.

"Ако имате нещо, което е полезно за някой друг, то с течение на времето има тенденция да се оценява по отношение на стойността при размяна, така че наистина печелите инфлационен ритник", каза Бъфет.

И все пак най-добрият начин за действие за повечето инвеститори не е да избират единични акции, които смятат, че ще се представят добре, а да инвестират в нискотарифни индексни фондове, които са далеч по-малко рискови, съветва Бъфет.

(Индексните фондове с ниски разходи са тези, при които се постигат ниски съотношения на разходи или годишни такси за управление. Инвеститорите, които се фокусират върху минимизиране на инвестиционните си разходи, могат да генерират значително по-висока възвръщаемост с течение на времето, тъй като парите, загубени от такси, са пари, които вече не се натрупват в инвестиционната им сметка.)

За ужасната инфлация

За страховете от ужасната инфлация, изправила се пред инвеститорите, пише и изданието Etoro, като обяснява и как и какво е въздействието.

Представете си, че имате 100 000 долара в брой и можете да изберете да ги инвестирате в публична компания (в акции или фонд) с възвръщаемост от 10% годишно, или да купите къща с 3 спални за 100 000 долара. Ако приемем, че бихте искали да купите къщата, но бихте искали да купите и кола за $ 10 000, най-доброто ви решение ще бъде да инвестирате в публичното дружество, за да спечелите 10%.

След една година имате $ 110 000, с нетърпение отивате при брокера, за да купите къщата, само за да откриете, че текущата цена на къщата е $ 110 000, което е с 10% по-високо. Сега може да се запитате: защо е по-скъпо, ако все още е същата къща? Отговорът най-вероятно ще бъде инфлацията (нарастващата цена на стоките), която в нашия случай беше същите 10% годишно.

Следователно, въпреки че разполагате с повече пари от година по-рано, покупателната ви способност остана същата, или с други думи, вашите 110 000 днес са еквивалентни по покупателна способност на миналогодишните 100 000 поради инфлацията. Следователно, затова инфлацията е мълчалив "паразит" - тя не намалява възвръщаемостта ви, като буквално ви отнема парите, а по-скоро като оскъпява нещата, които бихте купили, ви поставя в положение да купувате по-малко.

"Инфлацията е данъчно облагане без закон", е казал Милтън Фридман.

Изданието отбелязва, че обикновено в развитите страни инфлацията стига до 3% - месец юли обори подобно схващане, поне в САЩ. В описания пример 10% възвръщаемостта на акциите е доста умерена, но 10% инфлация е сравнително рядка на развитите пазари. 

И все пак, ако инфлацията е 5% и повече. Тогава може да срещнем значителни проблеми по пътя. Защо? Представете си, че печелите 10% годишно, без да включвате такси и данъци (това вече е доста много), но имате инфлация от, да речем 6%. Вашата реална възвръщаемост изведнъж ще бъде 1 + възвръщаемост, разделена на 1 + процент на инфлация - 1, следователно само 3,77% (преди данъци!). Това е огромна разлика от първоначалните 10%.

И това издание ни препраща към Уорън Бъфет. През 1977 г. списание Fortune публикува завладяваща статия: "Как инфлацията подвежда капиталовите инвеститори", написана от легендарния инвеститор на стойност Уорън Бъфет. Статията е публикувана през годините на висока инфлация 1973-1981 г., когато е била средно 10,4% и пик от 13,3%.

Г-н Бъфет смята за конвенционална мъдрост или основно правило това, че ако желаете, да хеджирате (да защитите) инвестициите си от инфлацията. Всичко, което трябва да направим, за да избегнем инфлацията, е да инвестираме в акции, защото се смята, че акциите ще спечелят не само стандартна възвръщаемост без инфлация, но и водят до допълнителната възвръщаемост, равна на нивото на инфлацията, компенсирайки нейния ефект.

В това обяснение обаче липсва важна част от пъзела, пише Etoro. Инфлацията обикновено означава увеличаване на всички цени: включително материали, труд, разходи за енергия и т.н. По този начин, въпреки че цените (и следователно продажбите) ще се увеличат, ще се увеличат и разходите на бизнеса, който печели горе долу същите номинални печалби и същата възвръщаемост на балансовата стойност. Сега обаче сме в хипотетичен сценарий на инфлация, което означава, че същата номинална възвръщаемост на балансовата стойност би била по-ниска в реално изражение. (Балансовата стойност е разликата между първоначалната стойност на даден дълготраен актив и начислените до момента на отчитането амортизации.)

Кога ще избледнее инфлацията

Повишаването на цените със сигурност може да свие семейните бюджети, при равни други условия. Но инфлацията в момента се дължи на скокове на цените в малък брой сектори, като употребявани автомобили, хотелиерски услуги и самолетни билети. Инфлацията, предизвикана от секторни сътресения не трябва да подтиква политиците да натискат спирачките, коментира пред NYtimes Джош Бивънс, директор на научните изследвания в Института за икономическа политика.

Той вижда опасност само при инфлация, която идва от пазара на труда, нараснало търсене, растеж на заплатите, който изпреварва способността на икономиката да го постигне.

Ефектите от фискалната подкрепа вече отслабват (има предвид парите в подкрепа на домакинствата), което би трябвало да намали търсенето и да намали натиска нагоре върху цените. При липса на силна фискална подкрепа чувствителността на потребителите към цените трябва да се върне. Междувременно предлагането и производството се разширяват, облекчавайки някои от недостига на ключови артикули, чиито цени рязко са се повишили. Това коментира на свой ред Лаура Рознър-Уорбъртън, старши икономист и партньор-основател в MacroPolicy Perspectives.

Накратко, тазгодишният изблик на инфлация е много тясно свързан с безпрецедентните събития около глобалната пандемия, а не с началото на нов режим в динамиката на инфлацията, отбеляза тя.