Голямата германска банка "Комерцбанк" (Commerzbank AG) отчете драматично свиване на печалбата с над 50% през първото тримесечие на годината главно в резултат на по-висока данъчна тежест, като данните са факт само няколко седмици след провалените преговори за сливането ѝ с "Дойче банк".

Нетната печалба на "Комерцбанк" се понижи с цели 54% до 120 млн. евро от 262 млн. евро година по-рано, като от кредитната институция отбелязаха, че това се дължи до голям степен на по-висока данъчна тежест в размер на около 90 млн. евро. През първото тримесечие на 2018-а година възстановяването на данъци оказа позитивен ефект върху нейните печалби.

Финансовите резултати също така бяха повлияни от по-слаби с около 60 млн. евро печалби от бизнеса на банката на стоковите и пазарите на акции.

Приходите на Commerzbank пък се понижиха през първото тримесечие с 2,7% до 2,16 млрд. евро от 2,22 млрд. евро преди година. Нетните приходи от лихви - разликата между това, което банката получава от отпуснатите кредити и това което плаща по депозитите, обаче се увеличиха с 12% до 1,23 млрд. евро, докато приходите от комисионни се понижиха с 4,2 на сто.

Банката заяви, че ще продължи стратегията си за растеж през 2019-а година и очаква по-високи основни приходи, отколкото през предходната година.