Министърът на външните работи на Япония Таро Коно изрази днес безпокойство от високото равнище на натрупаните дългове от някои тихоокеански островни държави и каза, се страната му иска да помогне за решаването на проблема, съобщи Асошиейтед прес.

Коно коментира темата при посещението си в Нова Зеландия, където се срещна с вицепремиера и министър на външните работи, държавните предприятия и въпросите на конкуренцията на Нова Зеландия Уинстън Питърс.

Някои наблюдатели са разтревожени от нарасналото китайско кредитиране в тихоокеанския регион и се безпокоят, че страни като Тонга и Вануату са станали зависими от Китай заради големия си дълг към азиатската страна.

Японският министър не спомена конкретно Китай в коментарите си, но каза, че тихоокеанският регион е важен в стратегически смисъл, както за Япония, така и за Нова Зеландия.

"Гледаме много сериозно на това, като си казваме "Какво би означавало за нас, когато активите на тези страни се обезценят, след като те се опитват да ги развиват, и станат притежание на друга страна", се пита Коно.

Питърс твърди, че нито Япония, нито Нова Зеландия планират такива крайни мерки като директно плащане на заемите.

"Разбираме проблема. Очите ни са широко отворени", каза той.

Посещението на Коно в Нова Зеландия е първото за японски външен министър от 5 години. То бележи затоплянето в отношенията между двете страни през последната година, откакто Джасинда Ардърн стана премиер на Нова Зеландия.