Китайската централна банка призова в икономическите дейности да се приемат по-масово пари в брой и се закани да наказва онези, които отказват да приемат кешови плащания вследствие на нарастващата разлика в достъпа до цифрови услуги, предаде Ройтерс.

В Китай плащането онлайн чрез баркодове и приложения за покриване на финансови задължения към трети страни, като Алипей (Alipay) на Ант груп (Ant Group) и Тенпей (Tenpay) на Тенсент (Tencent Holdings), придобиха популярност през годините на правителствена политика за насърчаване на иновациите, припомня агенцията.

Някои търговци и институции вече не са склонни да приемат пари в брой заради контрола на разходите или потребителския опит, а тенденцията бе ускорена от пандемията от Ковид-19, се отбелязва в днешното изявление на Народната банка на Китай (PBOC).

"Жънминби (юанът) в брой е главното средство за плащане. Юридически или физически лица не могат да отказват да го приемат", подчертава централната банка. Тя ще разследва и наказва фирми или отделни хора, които не приемат кеш или прилагат дискриминационни мерки при плащанията в брой.

В отделно съобщение институцията посочва, че плащането на някои основни обществени услуги като лечение, такси за вода, електричество и газ постепенно е преминало онлайн.