Китай планира да намали данъци, да увеличи държавните разходи и да предостави обилно финансиране за частни и малки компании в опит да се противопостави на най-тежкото забавяне на китайската икономика от световната финансова криза и на последиците от търговската война със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Китайската народна банка (People's Bank of China) вярва, че може да запази устойчива стойността на националната валута юана, като поддържа стабилна, но гъвкава парична политика. Това заяви днес заместник-гуверньорът на централната банка Чжу Хъсин на пресконференция за плановете за 2019 година, разработени от ръководството на годишното заседание през декември.

През периода юли-септември икономическият растеж на Китай се забави до най-ниското ниво от световната финансова криза от 6,5 на сто на годишна основа въпреки усилията на правителството да ограничи низходящата тенденция като нареди на банките да отпускат повече кредити и увеличи разходите по обществени строителни проекти.

Плановете за текущата година, очертани днес, включват специфични мерки като повишаване на максималното равнище на необлагаемите корпоративни и лични доходи, както и намаляване на данъчни ставки.

Правителството планира да започне изпълнението на големи проекти и да насърчи установяването на мигранти от селските области в градовете, да намали бюрокрацията и практиките, възпрепятстващи конкуренцията, да свие енергийното потребление и да отвори повече бизнес сектори за чуждестранни инвестиции, посочи Лян Вейлян, вицепредседател на Националната комисия за развитие и реформи на Китай.

Обемът на данъчните намаления за годината ще достигне около 1,3 трилиона юана (190 млрд. долара), допълни Сюй Хунцай, заместник-министър на финансите.

Китайското комунистическо ръководство се опитва да насочи икономика към по-устойчив път на растеж през последните години, като намали зависимостта от мащабни инвестиции в инфраструктурата и износа на промишлени стоки, разширявайки сектора на услугите и частното потребление.

Необходимият баланс включва достатъчно разходи и кредитиране в подкрепа на бизнеса, като обаче се избягва стимулиране на инфлация и опасно поскъпване на активите, отбелязва АП.