Проекти за близо 300 млн. евро в страната ни са подкрепени до този момент от Китайската банка за развитие, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост и други сектори, съобщиха от министерството сред среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и Уан Уейдонг, директор на Китайската банка за развитие, клон Чунцин, отговарящ за България.

Уан Уейдонг е на посещение в страната ни във връзка с договарян нов двустранен заем с Българската банка за развитие. Той изтъкнал, че България е важен партньор на Китайската банка за развитие, като представителите на банката виждат силен потенциал и възможности в страната ни. Министър Караниколов и Уан Уейдонг са обсъдили възможностите за подкрепа от страна на банката и на ключови проекти в България в сферата на телекомуникации, земеделие, енергетика и инфраструктура.

Икономическият министър представил индустриалните зони в страната ни, като посочил, че те предлагат отлични условия на китайските инвеститори.

Двамата са оценили високо развиващото се сътрудничество между Китайската и Българската банка за развитие, които през 2017 г. подписаха споразумение за получаване на дългосрочен междубанков заем в размер на 80 милиона евро. През тази година, в присъствието на премиерите на България и Китай, между двете банки бе подписано и Рамково споразумение за 1,5 милиарда евро, което предвижда договаряне на финансиране за следващите 5 години по инициативата "Един пояс, един път", припомнят от МИ.

"Като цяло икономическите ни връзки с Китай през последните години се развиват с все по-бързи темпове, а домакинството на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата "16+1" очерта нови възможности за партньорство и допринесе за задълбочаване на икономическото сътрудничество", допълнил Караниколов.