Новите правила в Кипър за ограничаване на прането на пари се добавят към ефекта от санкциите на САЩ срещу Русия и някои руски бизнесмени. Мерките водят до закриване на сметки на влиятелни руснаци от доскорошното убежище за руския бизнес, пише Bloomberg.

"Руското присъствие в Кипър намалява", коментира главният мениджър на Института на сертифицираните държавни счетоводители в Кипър - Кириякос Йорданоу.

Сумата в банковите сметки на чуждестранни граждани извън еврозоната (предимно руснаци) в кипърски банки е спаднала до 7.1 млрд. евро в края на ноември, обяви Централната банка в Кипър. Това е сериозно понижение спрямо пика от края на 2012 г., когато общата стойност достигаше 21.5 млрд. евро.

Енергийната компания En+ обяви на 2-ри ноември, че планира да се премести от Ню Джърси в Русия, а не в Кипър, какъвто беше първоначалният план. En+ е мажоритарен собственик на производителя на алуминий Rusal, чийто президент е руският милиардер Олег Дерипаска, като той е в списъка на санкции на САЩ. Сметки на Виктор Векселберг, който също е в санкционния списък на Вашингтон, са замразени, съобщава Централната банка в Кипър.

Отливът на руския бизнес от островната държава е показателен за обратната тенденция, която започна след разпадането на Съветския съюз, и се засили след присъединяването на Кипър в Европейския съюз (ЕС) през 2004 г. и еврозоната през 2008 г. Страната привличаше руски инвеститори заради ниските данъци и беше разглеждана като сигурна и стабилна.

"Икономическият модел на Кипър се промени и страната вече разчита по-малко на енергийни компании и чуждестранни депозити", заяви финансовият министър на страната Харис Георгадис в интервю за Bloomberg през септември. "Островът се фокусира върху привличането на нови бизнеси с постоянно физическо присъствие, реална активност и кадри", допълни тогава той.

Руският бизнес е генерирал брутна печалба от близо 2.2 млрд. евро през 2017 г., което е голям спад спрямо 2012 г., твърди директорът на базираната в Никозия компания Sapienta Economic - Фиона Мюлен.

"Туризмът вече има по-голяма роля от банкирането. Все повече руснаци от средната класа идват на почивка на острова", казва Мюлен.

През ноември влезе в сила директива на Европейската централна банка (ЕЦБ), която дава по-малко свобода на действие на банките при работа с енергийни компании.

Двама руски бизнесмени с банкови сметки от над 10 години в Кипър твърдят, че са били задължени да предоставят документи от преди много години за произхода на парите им. След като не са могли да предоставят необходимата документация, те са били принудени да закрият сметките си, казват бизнесмените, които са пожелали да запазят анонимност.

"Кипърските банки вече изискват много документация", казва бившият заместник-директор на Gazprom - Александър Рязанов. Вече е много трудно да се отвори сметка в кипърска банка, посочва той.

Директивата на централната банка за пране на пари включва избягването на сделки с енергийни дружества, което удря руския бизнес.