Американският икономист Дейвид Малпас официално беше назначен за президент на Световната банка, съобщи институцията в комюнике, цитирано от Франс прес.

Малпас, който бе номиниран за поста през февруари от американския президент Доналд Тръмп, беше единственият кандидат. Той беше подкрепен единодушно от управителния съвет на Световната банка. Очакваше се процесът на избор на нов ръководител да приключи преди пролетните срещи, насрочени за 9-14 април във Вашингтон.

63-годишният Малпас е заместник-финансов министър по международните въпроси. Той се ползва с доверието на финансовия министър Стивън Мнучин.

По традиция президентът на Световната банка винаги е американец, а на Международния валутен фонд (МВФ) - европеец. Имаше призиви да бъде сложен край на тази традиция след оставката на последния президент на банката Джим Йон Ким по-рано тази година, но при процедурата на подбор не се появиха други кандидати, които да имат сериозни шансове срещу Малпас. Джим Йон Ким се оттегли на 1 февруари, за да се присъедини към инвестиционна компания.