По данни на БНБ, за първото тримесечие на тази година броят на депозитите на годишна база намалява с почти 2% . Размерът им обаче расте, като в края на март те нарастват с над 7%. Много хора се питат къде е по-сигурно и по-изгодно да държат парите си - у дома или в банката?

И само за сигурност ли говорим - тези въпроси си задават и живеещите в русенския квартал "Долапите". Те са раздвоени от една страна заради ниските почти нулеви лихви по депозитите, от друга защото домът не е крепост и могат да бъдат ограбени или измамени, а от трета - хората още помнят фалитите на финансовите институции от 90-те години, предаде БНТ.

Атанас Георгиев е бил е стругар, сега е пенсионер. След всички индексации, взема близо 400 лева пенсия. Казва, че е прекалено малка, спрямо средните за страната. И че е нормално човек да държи парите си в банка - стига да ги има.

"Мисля, че е нормално парите някой да ги върти, под каквато и да е форма, нека да ползва нашите пари, но и ние да се възползваме от това. Ама с тези лихви, които са, те като че ли са само за съхранение там. Дори имаше приказка да мине и на отрицателни лихва вече. И от там нататък да се плаща дори и такса за това, че парите се съхраняват в банка", казва Атанас Георгиев.

Петко Каменов има дребен бизнес - собственик е на заведение. Убеден е, че е оправдано човек да си държи парите вкъщи, а не в сметки:

"Не предпочитам свободни средства да ги оставям в банка, независимо коя. Причините за това може да са много. Несигурност в банковата система."

Условията на банките също имат значение: търсени са, когато все пак за хората има някаква печалба.

"Хубаво е да се държат в банка, когато условията са изгодни за хората, когато не са изгодни за хора - няма причина", смята още Петко Каменов.

Хората в квартал "Долапите" се надяват докато страната ни е в чакалнята на Еврозоната да няма сътресения и в банковата ни система, и в политика на Европейския съюз