Само за две седмици над 5,3 милиона италианци са се включили в нова правителствена схема, предлагаща възстановяване на 10 процента от стойността на покупките, направени с банкови карти, предаде Ройтерс.

Програмата е поредният опит на Рим да се пребори с укриването на данъци и да подпомогне търговците на дребно на фона на ограниченията, въведени заради коронакризата, допълва БТА.

Многообещаващото начало на схемата, която изисква да бъде свалено специално приложение и да се премине дълга процедура по регистрация, е в силен контраст със сдържания отговор на италианците на далеч по-опростеното приложение, което бе пуснато през юни за проследяване на случаите на Ковид-19.

Програмата официално ще заработи идния месец, но пилотният проект, започнал на 8 декември, вече е привлякъл 10 процента от пълнолетните италианци с възможността да бъдат спестени до 150 евро.

Правителството се надява, че ако италианците "отвикнат" от кешовите плащания, то това може да намали масовото укриване на данъци, което според финансовото министерство струва на хазната близо 109 милиарда евро годишно.

Дигиталните плащания, за разлика от плащанията с банкноти и монети, са по-трудни за укриване от данъчните.

Програмата на Рим обаче е подложена и на критики, включително от Европейската централна банка. Според институцията правителството трябва да заеме неутрална позиция по платежните средства. ЕЦБ е недоволна и, че схемата не е била съгласувана с нея.

Асоциацията на търговците на дребно Конфесерченти (Confesercenti) пък отбелязва, че тъй като 70 процента от ползвателите на карти вече харчат над 3000 евро годишно (колкото е лимитът за плащанията по програмата), то схемата осигурява слаб стимул.

Правителството е заделило 4,75 милиарда евро за финансиране на програмата през 2021-2022 година. Не се посочват обаче цифри за данъчните приходи, които се очаква да бъдат привлечени с нейна помощ.

Друга критика е, че укриването на данъци е най-разпространено сред доставчици на услуги като водопроводчици, строители и лекари, които могат да предлагат по-големи отстъпки при плащане кеш в сравнение със схемата.

Въпреки това финансово затруднените италианци са щастливи да се възползват от всяка възможност да спестят пари.