Италианската полиция приключи предварително разследване за евентуални пазарни манипулации при увеличението на дела на френския медиен гигант Вивенди (Vivendi) в капитала на италианския медиен гигант Медиасет (Mediaset). Така се открива възможност за наказателно преследване срещу неговите ръководители Венсан Болоре и Арно дьо Пюифонтен, се казва в комюнике на италианската финансова бригада, цитирано от Франс прес.

Разследването е започнало през 2016 година по обстоятелствата около увеличението на дела на Вивенди в италианската група след денонсиране на споразумение между двете медийни компании, както и по плана за придобиване от Вивенди на платената телевизия Мадиасет Премиум (Mediaset Premium).

Разследването по нареждане на прокуратурата в Милано стигнало до извода, че бизнесменът Венсан Болоре и председателят на управителния съвет на Вивенди - Арно дьо Пюифонтен, подлежат на наказания за пазарни манипулации и възпрепятстване на изпълнение на контролни функции, е посочено в комюникето. Прокуратурата в Милано трябва да реши дали да се заеме или не със случая.

Италианската полиция е установила освен това манипулативни действия на Венсан Болоре в рамките на случай, санкциониран от италианския борсов регулатор Консоб (Consob) през 2014 година. Става въпрос за предполагаеми манипулации през 2010 година на котировките на Премафин (Premafin) - холдинг, притежаван по онова време от могъщата италианска фамилия Лигрести.

Двете групи са в конфликт от 2016 година след решението на Вивенди (в която Болоре е най-големият акционер) да се откаже от договор за придобиване на пакета платени телевизионни канали Медиасет Премиум.

Сътрудничеството между Медиасет и Вивенди започна благоприятно с подписването през април 2016 година на стратегически договор за създаване на нов европейски телевизионен гигант. Вивенди трябваше да купи пакет от платената телевизия Медиасет Премиум в замяна на участие от 3,5 процента. Вивенди обаче се отказа от обединението на 25 юли 2016 година, изразявайки съмнения за резултатите на бъдещите телевизионни пакети. Това предизвика гнева на фамилията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, която контролира Медиасет.

В края на 2016 година френската група увеличи капитала си в Медиасет чрез чрез светкавична оферта, окачествена като "враждебна" от фамилията Берлускони, която сезира италианското правосъдие чрез своя холдинг Фининвест (Fininvest) и обвини Вивенди в пазарни манипулации.

Фамилията Берлускони обвиняваше Вивенди, че е предизвикала изкуствено поевтиняване на акциите на Медиасет, обявявайки прекратяването на стратегическия договор, за да увеличи капитала си в нея на по-ниска цена.